Дома Свет Исток Светот го доби првиот робот со државјанство

Светот го доби првиот робот со државјанство

711
0
АКЦИЈА

Оваа недела Саудиска Арабија го додели првото државјанство на роботот со име Софија пред иницијативата за инвестиции на иднината која се одржа во главниот град на Кралството во Ријад.

Станува збор за робот Софија направен од компанијата Hanson Robotics и за прв пат е активиран во 2015 година и постојано е надградуван од страна на врвни професионалци програмери и од страна на луѓе.

Софија има своја интернет страница со чија помош ги прима информациите од луѓето и воедно ги запознава и нивните чувства, реакции и мислења. Со мозокот управува SingularityNet, и неговата цел е долгорочно создавање на интернет вештачки интелегенции за да учат и надградуваат едни со други и да се стимулира тенденција на раст.

Софија може да спојува реченици меморирани на однапред осмислени теми и може сама да состави реченица со помош на машинско учење.

На се ова, роботот Софија вели дека е многу горда на ова уникатно признание. За неа е ова историска можност да биде првиот робот во светот што доби државјанство на една држава.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here