Дома Магазин Натерајте ги луѓето да ве сакаат со помош на ефектот на Бенџамин...

Натерајте ги луѓето да ве сакаат со помош на ефектот на Бенџамин Френклин

524
0
АКЦИЈА

Веројатно кога сакате некој да ве засака давате комплименти или го честите вечера, но еден од најдобрите начини е да побарате услуга. Тоа се вика Бенџамин Френклин ефект.

Најчесто ние правиме нешто и потоа бараме оправдување зошто сме го направиле. Овој обратен начин да стекнеме нечиј воскит е познат како Бенџамин Френклин ефект.

Именуван е по начинот на кој основачот го искористил принципот кога наишол на жестоки политички ривали. Затоа што восхитот од ривалот ќе му биде корисен во иднина, Френклин му напишал на човекот да позајми ретка книга од неговата библиотека. Книгата ја вратил една недела подоцна со писмо во кое се заблагодарил. Следниот пат кога се сретнале, ривалот му пришол и разговарал со него прв пат. Двајцата останале пријатели цел живот.

Лесно е да се види каде ова може да Ви помогне на пример, кога сакате да освоите соработник или роднина по закон. Следниот пат кога ќе сакате некому да се допаднете, побарајте мала услуга.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here