Дома Здравје МАКЕДОНСКО ЗДРАВСТВО: ПAЦИEHТ ОСТАВЕН СРЕДЕ УЛИЦА

МАКЕДОНСКО ЗДРАВСТВО: ПAЦИEHТ ОСТАВЕН СРЕДЕ УЛИЦА

697
0
АКЦИЈА

Во текот вчерашниот ден на социјалните мрежи се појави слика која ја објаснува посветеноста на министерот Венко Филипче да го направи здравството во Македонија да личи на тоа што ниеден друг министер не успеал да го направи…толку одбивно за секојдневниот човек што никој повеќе да не посака да се лeчи во државните kлиниkи, сите да бараат спас во приватниот сектор или барем оние кои можат тоа да си го дозволат. – Се дел од коментарите на јавноста и поупатените во проблемите во здравството.

Во текот на квечерината вчера, болничар или болничарка, упатена од една кон друга клиника успеала со својот професионализам со кој е вработена, одговорно и според зададените обврски како и според кодексот на медицинските лица, секогаш здравјето на пациентите да биде во прв план, таа или тој болничар/ка на пат кон една од клиниките во клиничкиот центар УСПЕАЛА да го остави на сред улица пациентот кој лежи беспомошно на кревет и чека, додека болничарот/ката застанува со луѓе во цивилна облека, недефинирано дали се пациенти или доктори и пред трафиката во клиничкиот центар разговара.

При тоа пациентот лежи на кревет на сред улица, бидејќи е Сабота, па нема толку возила и не е тоа нешто страшно, може да почека. Нема кој да ја види, да приговара или од некого да се пази, шефовите не работат за викенд. – коментираа неофицијално дел од персоналот низ клиничкиот со кои разговаравме

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here