Дома Магазин забава ИСЛАНЃАНИТЕ СО ПАЛЕСТИНСКИ ЗНАМИЊА НА ЕВРОВИЗИЈА

ИСЛАНЃАНИТЕ СО ПАЛЕСТИНСКИ ЗНАМИЊА НА ЕВРОВИЗИЈА

330
0
АКЦИЈА

Исландската група Хатари вечерва со палестински знамиња ги дочека гласовите на публиката во финалето на Евровизија во Тел Авив, Израел. Членовите на овој политички мултимедијален колектив држеа палестински знамиња пред лицето во моментот кога се појавија на екраните додека водителите ги читаа бодовите што ги добиле од гласовите на публиката. Во преносот што го следеа 200 милиони луѓе, Исланѓаните беа во кадар неколку секунди, но доволно долго да се забележи нивниот протестен гест.

Како што велат: „Ние не можеме да ги смениме нештата. Но можеме да ја разоткриеме аномијата на неолибералното општество, бесмислата на секоја минута помината во бесцелна трка, и на ниската цена за која човекот се продава себеси дури уште побесмислено“.

Тие најавија дека нивното ушесто на Евровизија е првиот храбар чекор на групата во нивниот глобален план да го оркестрираат неизбежниот пад на капитализмот. Нивниот настап беше микс на антикапиталистички, техно-дистописки, садо-мазо перформанс.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here