Дома Македонија Економија Откупната цена на пченицата под очекувањaта на земјоделците

Откупната цена на пченицата под очекувањaта на земјоделците

267
0
АКЦИЈА

Жетвата на пченицата веќе е почната. Првите цени што се нудат од мелничарите е 9 денари за еден килограм. Оваа информација предизвика големо незадоволство кај земјоделците.

„Цената зависи од квалитетот на пченицата. Кога зборуваме за цена од нива, на таа цена се додаваат транспортните трошоци и данокот. Се покажува дека цената е подобра од минатата година. Сепак, зависи од квалитетот и договорните услови и видот на производство. Оние со поголеми количини се во подобра позиција да преговараат за повисока цена, додека малите земјоделци, бидејќи имаат проблем со складирањето, принудени се да ја продаваат веднаш, и по пониска цена“, изјави вчера министерот Трајан Димковски.

Заради пониските приноси кај нас, но и во регионот, земјоделците очекуваат фер откупни цени од најмалку 12 до 13 денари за килограм за пченицата.

На потег е Министерството за земјоделство, велат земјоделците.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here