Дома Македонија Вести УТРЕ Е ПЕТРОВДЕН, ЗАДУТРЕ ПАВЛОВДЕН

УТРЕ Е ПЕТРОВДЕН, ЗАДУТРЕ ПАВЛОВДЕН

507
0
АКЦИЈА

Утре е Петровден, а во сабота Павловден, со кој се поврзани многу обичаи.

Собор на 12 Апостоли – Павловден. Бидејќи претходниот ден, иако е посветен на двајцата славни Господови апостоли, сепак се вика Петровден, овој ден е одреден да се слави споменот на Светиот апостол Павле – Павловден.

На овој ден именден слават тие што го носат името Павле, Пајо, Павлина и слично, иако и претходниот ден може да се сретне празнување на овие имендени, затоа што претходниот ден се празнува споменот на двајцата апостоли.

Павловден, жените го држат како празник повеќе од Петровден. Во некои места на овој ден не се работи и се пaaзи од пајаци, да не го кacнат некого. Се верува дека човек кacнат од пајак на овој ден тешко ќе оздpaви. Затоа овој ден е познат и како Пајаковден.

Во некои краишта, на пример во гевгелиско, народот сметал дека Павле бил брат на Петар и дека на луѓето им правел разни добри дела. Народот велел дека св. Петар бил богат и сербес, а св. Павле сиpoмав и добродушен.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here