Дома Македонија Вести Гори депонијата Русино, Таравари бара итна државна помош (видео)

Гори депонијата Русино, Таравари бара итна државна помош (видео)

303
0
АКЦИЈА

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, упати драматичен апел за помош и гасење на депонијата Русино, која е зафатена од голем пожар.

,,Регионалната депонија Русино во Гостивар е во пожар. Оваа драматична состојба е одговорност на државните институции и на Владата, кои со својата индиферентност го ставаат нашиот град во опасност од пожар!

Ги известивме сите институции- Центарот за менаџирање со кризи, Дирекцијата за заштита и спасување, Владата, за критичната состојба на оваа депонија, но наидовме на молк!
Иако регионалните депонии повеќе од една година се под надлежност на Владата, немаме добиено никаква помош од нивна страна. Досега имаме примено само еден телефонски повик од Генералниот секретар на Владата без никаква конкретна акција.
Актуелно, Општината, јавните претпријатија, приватни компании од Гостивар, со пожарникарите од Гостивар и Тетово се обидуваат да ја стават ситуацијата под контрола.
Ургентно бараме помош од државата на терен, пред неколку баравме нивна асистенција, но освен моралната помош ништо конкретно нема.
Дојдете во Гостивар сега, во спротивно состојбата може да биде подраматична, за која ќе имате уште поголема одговорност.
Ако продолжи оваа состојба, ќе бидеме сигурни дека овој пожар се случи поради занемарувањето од страна на Владата , која намерно оваа сака Гостивар да гори и нашите деца да се трујат“-вели Таравари.

Deponia rajonale Rusino në Gostivar është në flakë. Kjo situatë dramatike ka përgjegjësit e saj që janë të gjithë ato insitucione të Qeverisë të cilët me indiferencën e tyre po na i vënë zjarrin qytetit! Ne kemi informuar të gjitha këto institucione (Qendrën për menaxhim me kriza, Qeverinë) për gjendjen kritike të kësaj deponie por kemi hasur në vesh të shurdhër!Edhe pse deponitë rajonale, tash më mbi 1 vit jane nën ingerencat e Qeverisë, nuk kemi pasur asnjë ndihmë nga ato.Na është paraqitur në telefon vetëm një herë Sekretari Gjeneral i Qeverisë pa folur dhe bërë asgjë konkrete!Aktualisht Komuna, ndërmarrjet publike, disa kompani private nga Gostivari, me zjarrfikësit e Gostivari dhe Tetovës po mundohen të marrin situatën nën kontroll.Kërkojmë urgjentisht ndihmën e shtetit në terren, ka më shumë orë që kemi apeluar për asistencë dhe përveç moralit që po përpiqen të na i mbajnë lart, asnjë nuk po duket!Ejani në Gostivar tani se përndryshe situata mund të marr përmasa dramatike për të cilën do keni përgjegjësi edhe më të madhe!Nëse vazhdon kjo gjëndje do jemi të sigurtë se ky zjarr nuk u shkaktua nga indiferenca e Qeverisë por qëllimisht kjo Qeveri do që Gostivari të digjet dhe fëmijët gostivaras të helmohen!*****Регионалната депонија Русино во Гостивар е во пожар. Оваа драматична состојба ги има одговорните, тие се сите тие институции на Владата кои со својата индиферентност го ставаат нашиот град во пожар! Ние сме ги известиле сите институции- Центарот за менаџирање со кризи, Дирекцијата за заштитта и спасување, Владата, за критичната состојба на оваа депонија но наидовме на глуви уши!Иако регионалните депонии повеќе од една година се под надлежност на Владата, немаме добиено никаква помош од нивна страна. Досега имаме примено само еден телефонски повик од Генералниот секретар на Владата без никаква конкретна акција.Актуелно, Општината, јавните претпријатија, приватни компании од Гостивар, со пожарникарите од Гостивар и Тетово се обидуваат да ја стават ситуацијата под контрола.Ургентно бараме помош од државата на терен, пред неколку часа сме барале нивна асистенција, но освен моралната помош ништо конкретно нема.Дојдете во Гостивар сега, во спротивно состојбата може да биде подраматична, за која ќе имате уште поголема одговорност.Ако продолжи оваа состојба ќе бидеме сигурни дека овој пожар не се случи поради занемареноста на Владата туку намерно оваа Влада сака Гостивар да гори и нашите деца да се трујат.

Posted by Arben Taravari on Saturday, August 10, 2019

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here