Култура

Дома Македонија Култура

Конкурс за доделување на наградата „Антево перо“ за 2019 година

Meѓународната поетско-културна манифестација „Анте Поповски – Антево перо“ распишува Конкурс за доделување на наградата „Антево перо“ за 2019 година, востановена во чест на творештвото...

Во Скопје се одржа Балканска вечер на поезијата

Во Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“ - Скопје се одржа литературната манифестација „Значењето на мајчиниот јазик кај помалубројните етнички заедници" - Балканска вечер...

Промоција на новата книга на Ивана Наскова “Вети ќе ме сакаш”

Денес во 19 часот во клубот Матица се одржа промоција на новата книга на одличниот млад автор Ивана Наскова. Промоцијата со добра книга, вино и...

Почина поетот Ристо Ѓ. Јачев

Почина поетот Ристо Ѓ. Јачев, добитник на наградата „Браќа Миладиновци“. Почина Ристо Ѓ.јачев, поет, романописец, театарски критичар, артист, новинар, уредник, критичар и преведувач, роден...

Фестивалот “Браќа Манаки” добитник на меѓународната награда на ИМАГО

На Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки" во Белград во присуство на светски познати имиња од филмската сцена, свечено ќе му биде врачена...

Бесплатни филмски вечери во паркот на МКЦ

„Кино на трева“ е насловено првото издание на бесплатни филмски вечери кои од утре до 27 јули ќе ги организираат Младинскиот културен центар и...

Осум наслови во трка за наградата за поезија „Антево перо“

Рекорден одзив од 87 авторски ракописи пристигнале за наградата „Антево перо“, посветен на нашиот поетски великан Анте Поповски. Комисијата предводена од претседателот Венко Андоновски...